Bilder/rapporter från verksamheten

(Inläggen visas i tidsordning med det senaste överst)

27 maj 2024 

Intresseföreningen Svanen Borensberg avslutade vårens verksamhet fredagen den 24 maj med underhållning av Lennart Lundström. Ett 40-tal personer kom för att lyssna och sjunga med i Lennarts välkända melodier.

Intresseförening Svanen tackar alla för den här terminen och ser fram emot en underhållande höst.

Under sommaren kommer föreningen att ha Trimbingo några gånger med vinster och möjligheter till fika mm. Titta efter dom gula affischerna på vilka  tiderna kommer att stå angivna.

Så välkomna alla till Trimbingon och verksamheten i höst som kommer att starta i slutet av augusti.

Intresseföreningens styrelse önskar också alla en riktigt bra och skön sommar!
Text&foto: Göran Svensson
Lennart Lundström

17 maj 2024 

Intresseföreningen Svanens mycket populära Lättgympa hade avslutning torsdagen den 16 maj.
Inledningsvis hade vi i Svanen räknat med kanske ett femtontal intresserade. Men på avslutningen var det dubbla antalet som deltog, under ledning av den ypperliga ledaren Annica Lövgren.

Ledare med den statusen finns det inte många av, kan inte tänka att finns bättre är omdömet bland deltagarna.

Avslutning med avtackning för våren från deltagarna och från Intresseföreningen. Kaffe och tårta och glad gemenskap avslutade sammankomsten. Hösten startar  i slutet på augusti, välkomna igen!
Text&foto: Göran Svensson
Lättgympa 1

Populär ledareAnnica Lövgren – populär ledare

Tack för vårterminenTack för vårterminen!

21 april 2024 

Den 19 april var det underhållning med servering hos Intresseföreningen Svanen. Ett 40-tal personer kom för att lyssna och sjunga, när Janne och Birgitta Frisk underhöll på fredagseftermiddagen.
En trivsam eftermiddag med mjuk musik och trevlig samvaro, därtill gott fika.
Text och foto: Göran Svensson
Janne och Birgitta Frisk

9 april 2024 

Den 3 april var det på nytt allsång med servering hos Intresseföreningen Svanen. Trots ett intensivt snöoväder  kom ett fyrtiotal personer för att sjunga in våren!!!
Text och foto: Göran Svensson
Vår pianist Margareta Lite publik

24 mars 2024 

Intresseföreningen Svanen hade på fredagen den 22 mars besök av underhållarna  Annette Karlberg  på dragspel och Els-Mari Egonsson sång.

Inte mindre än 64 betalande kom för att lyssna.  Annettes dragspel och Els-Mari:s sång gav en mycket uppskattad underhållning i två timmar med paus för fika.  Som Els-Mari sà,  har vi bara ” gamla melodier”, men togs emot av publiken med stor glädje, igenkänningsfaktorn var stor och allsången var spontan. Sjunga kan Svanenbesökarna! Stor uppskattning fick Els-Mari för sin joddling, mycket bra! Annettes dragspel var av toppklass, enligt närvarande expertis.

Ett av våra bästa artister på länge, var omdömet.
Text och foto: Göran Svensson

Välkomna med Birgitta

Fullsatt-1

6 mars 2024 

Intresseföreningen Svanen Borensberg har haft årsmöte den 4 mars.
Föreningens ordförande öppnade mötet inför ett 25-tal medlemmar. Före själva årsmötet gav ordförande kort lite information om bla. att vaccination med ”Drop in” kommer att ske i april samt att förtidsröstning till EU-valet kommer att hållas i föreningens lokaler i skiftet maj-juni.
Föreningen planerar också för ett ”Öppet Hus” i slutet på april. Den som då vill visa sina alster, tavlor, handarbeten osv, kan ta kontakt med någon i styrelsen.
Föreningen söker också någon som kan vara behjälplig med den sk. Trimbingon som det finns avsikt att starta regelbundet i vår.
Slutligen informerade ordförande om att föreningen idag har ca 165 medlemmar men att styrelsen önskar att vi gärna bli fler.

Årsmötet öppnades sedan av ordinarie ordföranden, som hälsade alla välkomna. Därefter valdes som mötesordförande Karl-Axel Molinder och som sekreterare Tomas Lundqvist.

Styrelsen och då särskilt kassören fick beröm av revisorerna för den föredömliga  ekonomiska redovisningen. Styrelsen beviljades också ansvarsfrihet för föregående års förvaltning.

Verksamhetsplanen för 2025 godkändes. Medlemsavgiften föreslogs oförändrad till 50.- per år, vilket godkändes av mötet.

Samtliga funktionärer omvaldes. Som ordförande omvaldes för ett år Göran Svensson och som sekreterare Tomas Lunqvist.  Föreningens kassör Peter Järn och övriga ledamöterna, Birgita Ilar och Leif Holm har ett år kvar. Lena Emanuelsson och Christer Andersson omvaldes. Som samordnare för volontärgruppen omvaldes Monica Karlsson.

Mötesordförande överlämnade klubban till ordinarie ordförande som tackade mötesordföranden för dennes insats och sedan avslutade mötet. Därefter bjöd föreningen mötesdeltagarna på kaffe och mazarin.

Mera från årsmötet finns i protokollet som du hittar HÄR.
Text: Göran Svensson

28 februari 2024 

Intresseföreningen Svanen hade sitt första artistframträdande  för året den 23 februari då ca 50 personer  kom för att lyssna på dagens artist, Andreas Hedenskog från Vadstena.

Andreas H har ett förflutet i dansbandet Casanovas, vilket också var den röda tråden i framträdandet.  Hur det startade, hur namnet kom till och hur hårt musikerlivet är. Dansbandseran tog ett snabbt slut för Andreas när han gick in i den berömda väggen, varefter det dröjde nästan tio år innan han tog upp musiken igen. Vilket vi, som åhörare, verkligen uppskattar.

Andreas H har den där förmågan att få publiken att spela med, vilket gör  att stämningen blir så där som den bara kan bli när det är som bäst.   En jättetrevlig eftermiddag på Svanen.
Text&bild: Göran Svensson

Andreas Hedenskog 2

Publik 1

Andreas Hedenskog

16 december 2023 

Intresseföreningen Svanen avslutade årets verksamhet med allsång på Luciadagen, den 13 december. Trots snö och halka kom ett fyrtiotal personer för att sjunga in julen tillsammans med föreningens egen allsångsorkester. Som spelar utan ersättning!!

Fikat i pausen smakade extra gott. Lussekatterna hade Monika bakat och pepparkakorna stod Peter för.

Som tack för det här året fick alla musiker var sitt presentkort på blommor. John påpekade att alla som spelar också får både kaffe och kaka. Även vid träningen!

Vi i Intresseföreningen Svanen tackar för det gångna året och önskar alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År.

Vi ses på nästa allsång i februari.
Text&bild Göran Svensson

Musiken 2

11 december 2023 

Föreningens Lättgympa, ledd av Annica Lövgren, hade terminsavslutning den 30 november. En avslutning som brukar vara en fest med go´fika, så ock denna gång.
Prinsesstårta blev en värdig fest för förtjänta deltagare. Omkring 20 deltagare per gång har ”smort” upp sina leder och muskler med hjälp av Annicas entusiasm med anpassade rörelser.
Text och foto: Tomas Lundqvist
DSC_7476
DSC_7478

25 november 2023 

Fredagen den 24 november 2023 avslutade Intresseföreningen Svanen  höstens artistframträdande med besök av Jularboklubben från Motala.

Ca 60 personer kom för att lyssna på musik från ”Johan på Snippen” till Louis Armstrongs ”Hello Dolly”, samt mer sång och dragspel av flera kända melodier.

Jularboklubben fick beröm för sitt breda musikval av glada melodier där publiken sjöng med av hjärtans lust.

Intresseföreningen tackar alla som besökt oss och våra artister, under hösten.

Den 13:e december kl 14 00 sjunger vi in julen, innan vi tar julledigt från 16/12 till 6/1.
Text och foto: Göran Svensson
Jularboklubben 1

6 november 2023 

Torsdagen den 2 november 2023 samlades hela gänget med respektive till en trevlig samvarokväll i Svanen. Styrelsen och volontärgruppen, totalt 18 personer hade slutit upp.

Peter Jern inledde med bildvisning från sin resa till Färöarna i augusti. Fängslande bilder från det karga men ändå färgsprakande landskap som ögruppen består av.

Därefter festmåltid med pajer av olika slag som gruppen själv hade tillagat. Kaffe med specialkaka avslutade det lekamliga. Däremellan givande diskussioner och samtal vid borden. Ett bra koncept på hur man med enkla medel kan skapa en högklassig festkväll var nog de flesta överens om.
Text och foto: Tomas Lundqvist
DSC_7467

DSC_7468

DSC_7470
 DSC_7476

DSC_7473

DSC_7471

29 oktober 2023 

Fredagen den 27 oktober var det dags för månadens artistframträdande på Svanen. Den här gången var det Goa Gubbar från Norrköping som stod underhållningen.

Ca 40 personer kom och lyssnade till mycket musik men också många, ibland lite ekivoka, historier. Som vanligt glatt umgänge med kaffe med dopp och glada skratt.
Text och foto: Göran Svensson

Goa Gubbar

Oktober 2023 

En vanlig grå torsdag i oktober,

är det full aktivitet på Svanen.

Klockan tio på förmiddagen samlas ett 20-tal personer till veckans ”Lätt gympa”.  Alla sitter i en ring runt ledaren, Annica Lövgren, som med mjuka och lugna rörelser och till lugn musik, visar olika rörelser. Meningen är att alla oavsett fysik kondition ska kunna vara med på sin nivå.

Lättgympan under Annicas ledarskap blir allt populärare, vi i ”Intresseföreningen Svanen” räknade med att 10-15 deltagare skulle vara mycket bra. En rörelsegymnastik utan spring och hopp osv, är bra för oss pensionärer.

Jättebra, är samlade omdömet.

Efter lunch klockan 14.00 samlas ett nytt gäng, den här gången är det Hjärnan som ska grillas i vad som kallas Hjärnkoll.  SPF Boren är arrangör. Återigen är det ca 20 personer som ska testa sitt kunnande.  Uppdelade i lag, den här gången 4 i varje lag, ska svara på dessa synnerligen kluriga frågor. Två omgångar med 16 frågor i varje omgång, handlar om tex världen, sport, musik, geografi, historia osv. Varje fråga ska besvaras inom en minut. Mellan omgångarna är det fikapaus med trevlig gemenskap. Ansvariga för de kluriga frågorna är Siw Carlsson, Inger Nordahl och frågeställaren Anita Larsson. Något pris till bästa lag delas inte ut, men hjärnan har fått en omgång.

Senare på kvällen är det andra olika föreningar som har sina möten.
Text och foto: Göran Svensson

Lättgympa

Hjärnkoll

29 september 2023 

Intresseföreningen Svanen gästades på fredagen 29/9 av  underhållaren Lennart Green från Skänninge.
Ett 40-tal åhörare fick lyssna till musik från olika dansvänliga melodier till att sjunga allsång.  En mycket lättsam eftermiddag med gott fika och glatt humör.
Text & Bild: Göran Svensson

Lennart-Green-502x1024

Åhörare

25 augusti 2023 

Intresseföreningen Svanen startade höstens artistframträdande med Team Åkerfors den 25 augusti.

Ett 40-tal personer fick ta del av musikhistoria och proffsigt framförd musik och sång. Åkerfors har olika hattar för de olika instrument han spelar, gitarr, klarinett och saxofon, vilket har gjort honom känd som han med ”hattarna”.  Kaffe med tillbehör serverades av frivilliggruppens Margitta och Eva.
Text & Bild: Göran Svensson

Bengt Åkerfors

2 augusti 2023 

Intresseföreningen Svanen har fått förtroendet av Borensbergs Hembygdsförening att ställa ut en modell av motorvagnen Ankan. Modellen är tillverkad av Karl-Axel Neiglick i skalan 1:28 och är absolut skalenlig.

Vid en enkel ceremoni den 1 augusti avtäcktes modellen tillsammans med Hembygdsföreningens styrelse samt ett antal intresserade.

Ankan, vad är det?

Mellersta Östergötlands Järnväg (MÖJ) var en smalspårig (891 mm) järnväg mellan Ringstorp och Ödeshög via Linköping, Fågelsta och Vadstena. MÖJ var en av endast tre smalspåriga järnvägar med allmän trafik i Sverige som elektrifierade huvuddelen av sitt linjenät. Under åren 1908-1921 utbyggdes linjerna Klockrike-Borensberg och Linköping-Fågelsta-Vadstena för eldrift med växelström.

Mellersta Östergötlands Järnväg var också namnet på bolaget bakom banan.

Borensberg fick järnvägsförbindelse genom den 21 december 1907 färdigställda sträckan Klockrike–Borensberg som ingick i Mellersta Östergötlands Järnvägar (MÖJ). Den smalspåriga järnvägen var 7,75 km lång och kostade MÖJ en kvarts miljon kronor att anlägga. Järnvägssträckan blev något av en sensation den 15 mars 1908 då trafiken på sträckan var pionjärbana för den nya tidens växelströmsdrift. Elektriciteten producerades i Näs kraftstation utefter Motala ström. Eldrift användes endast på ytterligare en järnvägssträcka i Sverige på den tiden, på Djursholmsbanan i Stockholm, som drevs med likström.

Linjen var MÖJ:s näst snabbaste med en maxhastighet på 35 km/tim. Linjen Fornåsa–Motala hade en tillåten maxhastighet på 40 km/tim.

För persontrafiken användes den av Asea tillverkade elmotorvagnen MÖJ 1, som i folkmun kallades Ankan på grund av sin vaggande gång. Ankan är bevarad för eftervärlden och finns att beskåda på Östergötlands Järnvägsmuseum  på Vallaområdet i Linköping. I 32 år, 1914–1946, kördes Ankan av lokförare Gustaf Salomon Gustafsson. Gustafssons hela yrkesliv var förlagt till järnvägen. Han började arbeta 1900 vid lokverkstaden i Linköping och var även eldare under några år. 1914 flyttade han till Borensberg för att ta över som lokförare på linjen Klockrike–Borensberg. Historierna om Ankan och dess lokförare ”Ankjösse” som Gustaf Gustafsson kallades är många. Vid Gustafssons pensionering 1946 inställdes även Ankans turer och ersattes av dieseldriven rälsbuss.

Den 1 november 1962 upphörde trafiken på linjen Klockrike–Borensberg. Rivningen av järnvägsspåret Klockrike–Borensberg, Fågelsta–Linköping och Fornåsa–Holmsbruk (Motala) skedde under åren 1963–1964.

Stationshuset finns ännu kvar på Skänningevägen 11.

Texten om Ankan och MÖJ är hämtad från Wikipedia, den fria encyklopedin. Läs gärna den fulla texten om MÖJ på följande länk: Mellersta Östergötlands Järnväg 

JvmKDAJ04147

JvmKDAA00937

Bilder från invigningen på SvanenAnkan på plats  Hembygdsföreningen
Borensbergs Hembygdsförenings representanter:
I soffan från vänster: Rolf Tillgren, Mats Karlsson, Krister Andersson (ordf.). I stolen: Anders Åhammar. Stående bakom: Bertil Karlsson (sekr.) och Åke Sällin (vice ordf.).
Ankans monter är gjord av Roger Sköld.

Karl-Axel NeiglickKarl Axel Neiglick som gjort modellen.

Ankans plats i foajenAnkan på plats i foajén, utanför Intresseföreningen Svanens lokal ”Ankan”.

6 juni 2023 

Intresseföreningen Svanen medverkade vid nationaldagsfirandet i Borensberg. Tomas Lundqvist med fru representerade Intresseföreningen vid firandet.  Ett strålande sommarväder, båtar som slussade och många som satt och njöt av Motala Kammarkör samt tal av Borensbergs egen Mia Karlsvärd, med Göta Hotell som bakgrund. Det är Sverige när det är sommar.
Text & Bild: Göran Svensson

Mia Karlsvärd Nationaldagstalare

Motala Kammarkör

Fanborgen Svanen Lions SPF