Bilder/rapporter från verksamheten

(Inläggen visas i tidsordning med det senaste överst)

10 september 2020

En solig dag, den 10 september, hade vi säsongens sista allsång på innergården vid Svanen. Ett 60-tal personer kom, njöt i solen och sjöng med i allsångerna. Det serverades festis med bulle och kaka. En mycket uppskattad eftermiddag. Hoppas vi kan ses inne på Svanen under hösten.
Text och bilder: Birgitta Ilar003

002

001

21 maj 2020

Äntligen!

Efter lång nedstängning av Svanens aktiviteter blev det så äntligen dags att försiktigt öppna upp verksamheten igen. Första aktiviteten blev allsång för de äldre boende på Husbygården och de med hemtjänst där ett 50-tal personer passade på att ute i det fina vädret få lyssna till och sjunga med i det som musiker och sångare framförde. För vädrets makter gav verkligen sitt stöd den här dagen då det var strålande solsken. Äntligen – var det säkert många som sade då möjligheten till aktiviteter varit, och är, mycket begränsad i dessa underliga tider. Ja, även Motala Tidning var med och kom med ett ”strålande” reportage från sången.

IMG_3247

16 mars 2020

Den 16/3 hölls Intresseföreningen Svanens årsmöte då ny ordförande valdes.

Vid årsmötet samlades 20 medlemmar. Några färre än tidigare år,
men kanske fler vi hade vågat hoppas på. Den stora snackisen var givetvis viruset COVID-19 men först glädjeämnen.
Lars Nyström har varit vår ordförande under 5 år och har skött sin uppgift med
entusiasm och klokskap. Han har varit med och styrt med det mesta, alltid varit
där vid våra evenemang och alltid glad. När han nu, på egen begäran, lämnar ordförandeklubban lämnar han inte föreningen. Han lovar att vara med att hjälpa till där det behövs vilket vi är tacksamma för. Lars avtackades med applåder och presentkort.
Samtidigt hälsar vi vår nye ordförande Göran Svensson välkommen. Göran är en föreningsräv som har varit och är med i flera styrelser i föreningar med skiftande verksamheter. Han kommer inte ”som ett yrväder en aprilafton och med ett höganäskrus i en svångrem om halsen” men han kommer alldeles säkert att, precis som Lars, bli en ”i gänget” som för vår verksamhet vidare.
Så var det då viruset. Mötet bestämde att ta viruset på allvar och beslutade att
ställa in evenemangen i föreningens regi tills vidare. Lista på dessa finns på annan plats på hemsidan.
Studieförbundens verksamhet i våra lokaler får de själva ta beslut om och vi kommer att bistå med kaffeservering vid behov.
Styrelsen genom Tomas Lundqvist
Bilden:    Peter Jern avtackar Lars Nyström
20200316_184307

14 februari 2020

Den 14 februari var det åter dags för underhållning med Hasse o Stefan från Linköping.

De populära grabbarna var hos oss på Svanen för tredje gången och roade 70 besökare med sin musik, dans och mysiga historier. Många kände nog att det ryckte i benen i en önskan att få ”rocka loss”. Själv ville jag gärna men vågade inte trots att mina knän är förstärkta med stål.

Låtarna som framfördes var från Elvis och Erik Fernströms dvs Jerry Williams repertoarer liksom lite lugnare av Mats Paulsson och Birger Sjöberg.

Ett stort tack till alla för en härlig eftermiddag.

Text och bilder: Lasse Nyström
000_0090

000_0091

000_0092

24 januari 2020

Fredag den 24 januari  fick Svanen besök av underhållare från Norrköping. Det var gruppen ”Goa Gubbar”  som underhöll 68 besökare.

Gruppen består av 2 gentlemän som båda arbetat på posten som brevbärare. Det blev en mycket trevlig eftermiddag på  Svanen med en blandad musik som framfördes mycket professionellt. Mellan varje låt berättades en historia, några från verkligheten och några var skrönor.

Text och bild
Lasse Nyström
Goa Gubbar

13, 18 och 19 december 2019

Fredagen den 13:e december (!) underhöll  trubaduren Lennart Lundström med allt från julsånger till dansmusik. 55 personer kom för att lyssna. En lyckad eftermiddag.

Den 18: december var det så dag för en gemensam julsmörgås för Intresseföreningen Svanens frivilliggrupp. Många slöt upp till denna traditionsenliga träff. Även styrelsen deltog och ordföranden Lars Nyström framförde sitt och styrelsens varma tack till alla som bidragit till ett lyckat år.
015

Den 19:e december var det så dags igen, denna gång för årets sista aktivitet, julsånger på Husbygården. En sånggrupp bestående av John, Ronny, Barbro och Gullmar med Ronny Pettersson på gitarr och Margareta Enghed på piano underhöll och Intresseföreningen bjöd på hallontårta. Även detta en lyckad och uppskattad eftermiddag.
016

6 och 8 december 2019

Fredagen den 6:e december hade Intresseföreningen terminsavslutning på lättgympan. Den dagen gjorde vi som deltog inga gymnastiska övningar, ledarna Maj Bäckström och Barbro Ekberg bjöd istället på kaffe o tårta till de trettio närvarande ”gymnasterna”.
Det blev en mycket trevlig fredagseftermiddag med många roliga historier och berättelser från Borensberg.

Den 8 :e december hade  Intresseföreningen sin traditionsenliga julmarknad med utställare som visade och sålde sina alster. Många av utställarna har deltagit i studiecirklar som bedrivits i Intresseföreningens lokaler.
Borenbergs skyltsöndag avslutade den traditionsbundna tipspromenaden på Intresseföreningen Svanen.  Där serverades adventskaffe och besökarna fick lyssna på julmusik  av underhållarna Krister o Bosse.
Text: Lars Nyström

22 och 28 november 2019

Den 22:a november underhöll Andreas Hedenskog besökarna på Svanen. Andreas var sångare i dansbandet Casanovas  till för några år sedan. Det var andra gången som Andreas besökte oss. Efter en tids uppehåll p.g.a  sjukdom var han nu ”fit for fight” igen. Andreas spelade och sjöng gamla dansbandslåtar för oss och det ryckte i benen på många av de c:a 50 personerna som besökte Svanen denna eftermiddag.
Vi är mycket glada att Andreas är ”på benen” igen.

Allsång på Svanen har verkligen blivit lyckad sedan starten i våras. Den 28 november var det dags för säsongsavslutning då 55 allsångsbesökare sjöng med.

Dagen till ära hade allsångsmusiker o sångerskor bakat kaffebröd. Lotteriförsäljning hölls som vanligt och denna gång även försäljning av bröd. Pengarna vid insamlingen blev 2760:- och dessa pengar gick till Operation Smile.

Intresseföreningen Svanen tackar alla för den goda insatsen.

055

25 och 31 oktober 2019

Fredagen den 25:e oktober besöktes Svanen av Borensbergs kör ”Sega Gubbar och Coola damer”. Sånggruppen är mycket populär inte bara i Borensberg utan även hos andra föreningar i Östergötland. Att de är populära märktes även hos oss på Svanen den här dagen. Det blev nämligen besöksrekord med 105 åhörare! Och en otroligt härlig stämning.

Den sista oktober var det åter dags för ”Allsång på Svanen” där det blev en hel del nya allsångslåtar som alla de femtio allsångsentusiasterna deltog i med liv och lust.

Medlemsmötet den 14 oktober 2019

Förutom årsmötet på våren har föreningen av tradition ett medlemsmöte på hösten. Det är viktigt att informera medlemmarna vad som har skett och vad som är på gång i föreningen.

Den här kvällen samlades 26 medlemmar och under ledning av ordföranden Lars Nyström betades dagordningens punkter av i rask takt.

Ekonomin är stabil om än något lägre intäkter hittills i år.
Bingodeltagandet tycks öka och vid senaste tillfället kom 36 spelsugna, kunde Birgitta Ilar berätta och hon redogjorde också för uppvaktningen till äldreboendet under påsken. Birgitta och Maj Bäckström hade till folkets jubel klätt sig som påskkäringar med kvastar och alla tillbehör samt bjöd på tårta, sång och musik.

Maj Bäckström och Barbro Ekberg fick en stor applåd för sitt engagemang med Lättgympan.

Monica Karlsson berättade att frivilliggruppen som turas om med serveringen med mera, består av 11 personer och det är en alldeles lagom styrka, säger hon. Även här applåderar mötesdeltagarna för den insatsen.

Styrelsen har köpt in en del ny utrustning under året: vagnkorg på hjul för sittdynorna, ny större filmduk, komplettering av kaffeservis och mikrofon.

Efter mötet bjöds på kaffe och tillfälle till diskussioner vid borden.
ç
DSC_6356 DSC_6355

4 oktober 2019

Torsdagen den 4:e oktober besökte Kommunrehab i Motala Svanen och informerade om praktiska tips för att förhindra fallolyckor samt om Socialstyrelsens kampanj som heter ” Balansera mera ”.

Sjukgymnasten Peter, arbetsterapeuten Elinor och sjuksköterskan Maria informerade c:a 25 besökande på Svanen om hur vi själva kan förhindra/minska risken för fallolyckor.

Tre väsentliga faktorer för att minska risken är:

– Hitta balansen med bra matvanor
– Hitta balansen med träning
– Hitta balansen i medicinskåpet

En trevlig frågestund avslutade informationen.

Kommunrehab Motala är välkomna att återkomma för ytterligare information om den viktiga fallolycksrisken.

Samma dag, fast på eftermiddagen,  var det åter dags för våran egen ”Allsång på Skansen”.

Allsången på Svanen har blivit mycket populär. Över 50 ”allsångare” höjde stämningen till skyarna i lokalen och mellan sångerna fick vi även höra en och annan rolig historia.

20 september 2019

Idag kom Conny Tillberg till Svanen och underhöll våra gäster. Conny kommer från Finspång och spelade både gitarr och dragspel trots en medfödd skada på höger hand.

Han framförde egna visor men även  visor av bl.a. Tage Danielsson och Cornelis Wreeswijk. Mellan sångerna kåserade Conny om Östergötland och Göta Kanal.

En annorlunda underhållning som uppskattades av mer än femtio besökare.
018.jpg Conny Tilloberg

17 maj 2019

På Norges Natonaldag ( den syttene maj) var det avslutning på lättgympan. Våra ledare dansade Fågeldansen till allas glädje och alla dansade med. 24 deltagare bjöds på godisfika och gympaledarna avtackades för allt det arbete dom lagt ner under vårens träningspass.

9 maj 2019

Idag var det säsongsavslutning för allsången. 55 st sånglystna besökte oss. Eftersom allsångsdagarna blivit så populära, kommer vi även i höst att arrangera dessa. Välkomna tillbaka då.
Avalutning Allsången

26 april 2019

Den 26:e april dök radarparet Hasse o Stefan upp och underhöll oss  med visor av bl.a Mats Pålsson och tolkningar  av Elvis och Jerry Williams blev otroligt uppskattade, speciellt när Hasse rockade loss i härliga danssteg. 70 besökande bevittnade föreställningen.
Hasse o Stefan,De Rockande Grabbarna

22 mars 2019

Idag hade Intresseföreningen Svanen besök av det glädjespridande gänget, Sega Gubbar och Coola Damer. Det blev en välbesökt föreställning med över 100 besökande. Imponerande! Borensbergsgruppen är otroligt populär inte bara i Borensberg utan även runt om i Östergötland.
Sega Gubbar och Coola Damer

18 april 2019 – Påsk!

Våra ”påskkäringar” dök idag plötsligt upp utanför Intresseföreningens Svanens lokaler för ”tankning” på sin väg till Svanens grannar, Trygghetsboendet Svanen.  Där skulle dom bjuda på tårta innan de flög vidare till Blåkulla på sina nya fina turbo-kvastar som konstruerats och tillverkats av föreningens kassör Peter Jern. Undrar om dom fick extra turbo-skjuts under resan tack vare dessa.

Styrelsen önskar alla en trevlig helg med mycket sol och värme.

Ordförande Lasse
IMG_0703 IMG_0700 Provkörning före avgång till BlåkullaIMG_0702

18 mars 2019 – årsmöte

Ett trettiotal medlemmar hade slutit upp till årsmötet på Svanen. Lars Nyström omvaldes som ordförande och Birgitta Ilar och Barbro Ekberg  nyvaldes som ordinarie ledamöter i styrelsen. Krister Andersson invaldes som suppleant.

Revisor Lennart Eidersjö framförde även i år beröm till styrelsen för att den har ordning och reda på verksamheten och ekonomin. De frivilliga, som gör det möjligt att hålla igång föreningens verksamhet, fick också omigen mycket beröm av årsmötet för sina insatser.

Tord Johansson och Leif Holm avtackades efter lång tjänst i styrelsen. Claes-Göran Svensson och Lars Nyström förevisade därefter hemsidans funktioner på projektorduken.

Kvällen avslutades med kaffe och en trevlig diskussionsstund.

Mera information finns i årsmötesprotokoll (hittar du här), verksamhetsberättelse (hittar du här) och verksamhetsplan (hittar du här).
Överblick Version 2Avtackning ordf.HemsidanKöksjobbFikat