Bilder/rapporter från verksamheten

(Inläggen visas i tidsordning med det senaste överst)

17 maj 2019

På Norges Natonaldag ( den syttene maj) var det avslutning på lättgympan. Våra ledare dansade Fågeldansen till allas glädje och alla dansade med. 24 deltagare bjöds på godisfika och gympaledarna avtackades för allt det arbete dom lagt ner under vårens träningspass.

9 maj 2019

Idag var det säsongsavslutning för allsången. 55 st sånglystna besökte oss. Eftersom allsångsdagarna blivit så populära, kommer vi även i höst att arrangera dessa. Välkomna tillbaka då.
Avalutning Allsången

26 april 2019

Den 26:e april dök radarparet Hasse o Stefan upp och underhöll oss  med visor av bl.a Mats Pålsson och tolkningar  av Elvis och Jerry Williams blev otroligt uppskattade, speciellt när Hasse rockade loss i härliga danssteg. 70 besökande bevittnade föreställningen.
Hasse o Stefan,De Rockande Grabbarna

22 mars 2019

Idag hade Intresseföreningen Svanen besök av det glädjespridande gänget, Sega Gubbar och Coola Damer. Det blev en välbesökt föreställning med över 100 besökande. Imponerande! Borensbergsgruppen är otroligt populär inte bara i Borensberg utan även runt om i Östergötland.
Sega Gubbar och Coola Damer

18 april 2019 – Påsk!

Våra ”påskkäringar” dök idag plötsligt upp utanför Intresseföreningens Svanens lokaler för ”tankning” på sin väg till Svanens grannar, Trygghetsboendet Svanen.  Där skulle dom bjuda på tårta innan de flög vidare till Blåkulla på sina nya fina turbo-kvastar som konstruerats och tillverkats av föreningens kassör Peter Jern. Undrar om dom fick extra turbo-skjuts under resan tack vare dessa.

Styrelsen önskar alla en trevlig helg med mycket sol och värme.

Ordförande Lasse
IMG_0703 IMG_0700 Provkörning före avgång till BlåkullaIMG_0702

18 mars 2019 – årsmöte

Ett trettiotal medlemmar hade slutit upp till årsmötet på Svanen. Lars Nyström omvaldes som ordförande och Birgitta Ilar och Barbro Ekberg  nyvaldes som ordinarie ledamöter i styrelsen. Krister Andersson invaldes som suppleant.

Revisor Lennart Eidersjö framförde även i år beröm till styrelsen för att den har ordning och reda på verksamheten och ekonomin. De frivilliga, som gör det möjligt att hålla igång föreningens verksamhet, fick också omigen mycket beröm av årsmötet för sina insatser.

Tord Johansson och Leif Holm avtackades efter lång tjänst i styrelsen. Claes-Göran Svensson och Lars Nyström förevisade därefter hemsidans funktioner på projektorduken.

Kvällen avslutades med kaffe och en trevlig diskussionsstund.

Mera information finns i årsmötesprotokoll (hittar du här), verksamhetsberättelse (hittar du här) och verksamhetsplan (hittar du här).
Överblick Version 2Avtackning ordf.HemsidanKöksjobbFikat

22 februari 2019 – Bengt Åkerfors gästar Svanen

Fredagsunderhållningen på Svanen den 22 februari blev till en toppeneftermiddag då 82 musikälskande pensionärer  besökte oss. Vi tror att det var publikrekord för Intresseföreningen Svanen när Bengt Åkerfors från Motala gästade oss. Bengt som har gästat oss tidigare, gjorde ett bejublat framträdande med en blandad reportoar som sträckte sig över musik från 40-talets visskatter till dagens dansbandsmusik. Bengts framträdande blev en stor succé!  Bengt är alltid välkommen Till Svanen igen.
004

7 februari 2019 – Allsång på Svanen

Den 7 februari var det nystart för den i Borensberg så populära allsången. Tidigare har allsångssugna borensbergare samlats i Björkhällakyrkan men efter att förutsättningarna ändrats kommer den istället från och med nu att hållas i Svanens lokaler.

Och populärt var det – även i de nya lokalerna! För redan långt innan start började tillströmningen av förväntansfulla deltagare. Det gällde tydligen att söka bästa plats, både vad gällde fikabord och läge framför musikerna. När dessa började spela hade ett 60-tal personer bänkat sig med var sitt sånghäfte, häften som utnyttjades flitigt under ett par glädjefyllda timmar. För att sångglädjen fanns hos alla gick inte att ta miste på. Och den hördes, även in till personalen på Husbygårdens äldreboende. Undrar om inte dom också följde med i en refräng ibland.

Men en sak missade dom – fikat och lotteriet som ingick i entrépengen på 20 kr. ”Köket” lyckades, trots att även dom med liv och lust deltog i sången, ordna fram kaffe med tilltugg åt alla när kaffepausen kom. Ett stort tack till Monica Karlsson, Siw Carlsson och Kristina Sjöstedt. Utan er hade inte allsången blivit den succé som det blev.

Sången leddes på ett lättsamt sätt av John Ilar och Barbro Olofsson. Det märktes att dom varit med förr. Musikerna var samma gäng som uppe i Björkhällakyrkan dvs Margareta Enghed på piano, Carl-Gustav Svensson på basgitarr, Weine Johansson och Göran Svensson på dragspel och Ronny Pettersson även han på gitarr. Det var ett vältrimmat gäng som styrde deltagarna genom alla populära sånger. Med avbrott för en och annan historia.

Foto från träffen finns nedan. Fler foto finns om du klickar på följande länk:

Fler foto från allsången.

Ett stort tack till arrangörerna för en mycket trevlig eftermiddag.
DSC_0717

DSC_0708

DSC_0715

DSC_0713

DSC_0739

IMG_1950

DSC_0758

December 2018 – Så här tycker Motala kommun om Svanens arbete

Nedan ser du ett utdrag ur KPR-protokollet från december.

____________________________________
Sammanträdesprotokoll
2018-12-05 Sida 1

Kommunhuset, KS-salen
Onsdag den 5 december 2018, kl. 08.30 – 12.00

Motala kommunala pensionärsråd
……..
Äldreomsorgen

Verksamhetschef Ywonne Holm informerar om äldreomsorgen.
……………………
Svanen i Borensberg lyfts fram som en mycket väl fungerande träffpunkt med många och varierande aktiviteter. En verksamhet som kommunen kan ta lärdom av.

____________________________________

Svanens styrelse framför ett stort TACK till alla frivilliga i vår verksamhet. Det är tack vare er som vi fått denna uppskattning från kommunen. 

7 dec 2018 – Hasse och Stefan åter på Svanen
18 dec –  Uppvaktning med julgåvor

Den 7 december fick Svanen åter besök av två glada ”grabbar” från Linköping. Det var Hasse och Stefan som var tillbaka och återigen underhöll oss.

Hasse som är solist och älskar att sjunga rock á la Elvis o Jerry Williams, blandade dock med bl.a visor av Taube och Mats Paulson, en sångare, poet, målare och visdiktare född i Linköping. Pianisten Stefan ackompanjerade och de c:a 50 gästerna njöt i fulla drag av musiken.

Lite senare under månaden, den 18:e december, uppvaktades de boende på ”tryggen” med julgåvor, sång o musik.
Text och foto: Lars Nyström

IMG_0684 (2) Underhållarna Hasse och Stefan i full aktion.

julgåvorÅrets julgåvor på gång.

23 november 2018 – Underhållning på Svanen

Den 23 november gästades Svanen av Borensbergs trubadur Lennart Lundström som underhöll våra 50 gäster med kända visor som också var ”allsångsvänliga”. En mycket trevlig eftermiddag med fika och lotterier.
Text och foto: Lars Nyström Lundström

26 oktober 2018 – Andreas och Ussi Hedenskog underhåller

Den 26 oktober gästades Svanen av Andreas och Ussi Hedenskog som underhöll med sång och musik från främst dansbandsgenrenen. Drygt 60 besökare njöt av musiken som framfördes och som också fungerade som allsång.

Andreas Hedenskog är känd från Vadstenas kända dansband Casanovas , där han var sångare i bandet som haft flera av sina ”låtar” på svensktoppen. Casanovas vann även Svenska Dansbandsmästerskapen 1998 då Andreas var deras sångare.

0A och U spelar

Publik 2

Publik 1

 

Anderas och Unni

15 oktober 2018– Medlemsmöte

Måndagen den 15 oktober hölls ett medlemsmöte på Svanen vars entré fått en vacker och välkomnande utsmyckning  med höstblommor i tunnor genom Maj Bäckströms försorg.
25 medlemmar hade slutit upp till medlemsmötet som öppnades av föreningens ordföranden Lars Nyström. Kassören Peter Jern redogjorde därefter för ekonomin som är i god balans för föreningen.
Maj Bäckström och Birgitta Ilar berättade sedan om verksamheten. Bingoträffarna har haft  något vikande deltagande de senaste gångerna men underhållningsdagarna samlar sin trogna skara. På fråga om det inte är svårt att hitta underhållare till rimligt pris, berättade Birgitta att det finns en ”central” i Linköping som ger upplysning om musiker och sångare.
Föreningens lättgymnastik samlar också en trogen deltagarskara liksom Hälsocenters utbud. Leif Holm berättade att samarbetet med Folkuniversitet gör att den som vill ordna studiecirklar på Svanen kontaktar honom. Det finns pengar att hämta för cirkelverksamhet. Folkuniversitetet ger bidrag till föreningen på 250 kr per underhållningstillfälle.
Beträffande frivilliggruppen önskar Monica Karlsson att några fler ansluter.
Det är litet tajt med schemat just nu.

Beträffande kommande verksamhet så kommer Birgitta och Maj med flera, att uppvakta på äldreboendet till jul och senare även i påsk med sång, spel och gåvor.

Birgitta Ilar föreslår att vi vid kommande årsmöte visar och redogör för hemsidans funktioner.
Tomas Lundqvist berättar att nu har källarförrådet tömts på gamla och halvtrasiga inventarier.
Lars Nyström avslutar därefter mötet och sedan följde den trevliga och gemytliga kaffestunden.
Bild och text: Tomas Lundqvist
11
22
33
55
44

21 september 2018– Underhållarna Lasse och Göran besöker Svanen

Fredagen den 21 september kom gårdsmusikanterna Lasse och Göran från Linköping till Svanen och underhöll med sång och musik på gitarr och dragspel.

Rekordmånga kom och lyssnade och fick vara med om en mycket trevlig eftermiddag där också kaffe (naturligtvis) och ett fint lotteri ingick.

Bilder och text: Birgitta Ilar
018

017-1

31 augusti 2018– Bengt Åkerfors underhåller på Svanen

Fredagen den 31 augusti startade underhållningen på Svanen igen. Bengt Åkerfors, från Motala, var första musiker och roade ett 65 tal gäster. Bengt spelade både gitarr, klarinett och saxofon med en blandning av låtar från Dan Andersson till Frank Sinatra och Elvis. En mycket uppskattad underhållning. Som vanligt bjöd Svanen på kaffe med dopp.
088

090

091

25 maj – Underhållning av Krister och Bosse

Den 25:e maj fick vi på Svanen besök av Krister och Bosse. Dessa två musiker kommer från Kärnskogen norr om Tjällmo och öster om Mariedamm.

Det blev en mycket trevlig eftermiddagsunderhållning med musikinslag från området ( bl.a Jeremia i Tröstlösa och Mats Pålsson) och även Dan Andersson och Evert Taube med flera. Vi var 60 åhörare som njöt av ”grabbarnas” framträdande.

Text o foto: Lasse Nyström
IMG_0624

27 april – Underhållning av lokala förmågor

Fredagen den 27 april var det sedvanlig underhållning. På grund av ett missförstånd från den bokade underhållaren så uteblev han. En lätt kaotisk situation uppstod hos Birgitta och Maj men efter en del telefonsamtal ordnades det med allsång. Weine spelade dragspel och Barbro, Maj och John ledde allsången. Eftermiddagen blev trots allt lyckad med en hel del skratt. Tur att det finns lokala förmågor som ställer upp.

Bilder och text: Birgitta Ilar
047

19 mars – Årsmöte

Inför 30 medlemmar hölls årsmötet på Svanen.

Anders Åhammar ledde mötet, en tradition sedan flera år, och Lars Nyström omvaldes som ordförande. I övrigt omvaldes de styrelseledamöter vars mandattid gått ut med undantag av att Weine Karlsson avsagt sig styrelseuppdraget. I hans ställe invaldes Barbro Ekberg som suppleant.

Revisor Lennart Eidersjö berömde styrelsen som har ordning och reda på verksamheten och ekonomin. Av kommunen får vi bidrag som täcker

lokalkostnaderna. Därutöver ger verksamheten ett litet överskott varje år.

De frivilliga som gör det möjligt att hålla verksamheten igång, fick också mycket beröm av årsmötet för sina insatser. Mera information finns i årsmötesprotokoll (hittar du här), verksamhetsberättelse (hittar du här) och verksamhetsplan (hittar du här).

Vid kaffet följde diskussioner och samtal mötesmedlemmarna emellan.
Bilder och text: Thomas Lundqvist
DSC_4960
DSC_4958
DSC_4959

16 mars – Hasse och Stefan gästar Svanen

Den 16 mars gästades Svanen av Hasse och Stefan, från Linköping. De 75 gästerna bjöds på  blandade låtar, allt från Elvis till Taube. Pianisten Stefan berättade även en del om låtarna som Hasse sjöng med en härlig inlevelse. Även en hel del roliga historier fick vi höra. Som vanligt lotteri och kaffeservering.

Bilder och text: Birgitta Ilar 030

031

23 februari – Lill-Folkes underhåller

Den 23 feb. underhöll Lill-Folkes med sång och dragspelsmusik varvat med många roliga historier. Som vanligt ett lotteri med många vinster. De ca 70 besökarna bjöds på kaffe, bulle och kaka.

Bilder och text: Birgitta Ilar
012

013

014