Bilder/rapporter från verksamheten

(Inläggen visas i tidsordning med det senaste överst)

25 november 2023 

Fredagen den 24 november 2023 avslutade Intresseföreningen Svanen  höstens artistframträdande med besök av Jularboklubben från Motala.

Ca 60 personer kom för att lyssna på musik från ”Johan på Snippen” till Louis Armstrongs ”Hello Dolly”, samt mer sång och dragspel av flera kända melodier.

Jularboklubben fick beröm för sitt breda musikval av glada melodier där publiken sjöng med av hjärtans lust.

Intresseföreningen tackar alla som besökt oss och våra artister, under hösten.

Den 13:e december kl 14 00 sjunger vi in julen, innan vi tar julledigt från 16/12 till 6/1.
Text och foto: Göran Svensson
Jularboklubben 1

6 november 2023 

Torsdagen den 2 november 2023 samlades hela gänget med respektive till en trevlig samvarokväll i Svanen. Styrelsen och volontärgruppen, totalt 18 personer hade slutit upp.

Peter Jern inledde med bildvisning från sin resa till Färöarna i augusti. Fängslande bilder från det karga men ändå färgsprakande landskap som ögruppen består av.

Därefter festmåltid med pajer av olika slag som gruppen själv hade tillagat. Kaffe med specialkaka avslutade det lekamliga. Däremellan givande diskussioner och samtal vid borden. Ett bra koncept på hur man med enkla medel kan skapa en högklassig festkväll var nog de flesta överens om.
Text och foto: Tomas Lundqvist
DSC_7467

DSC_7468

DSC_7470
 DSC_7476

DSC_7473

DSC_7471

29 oktober 2023 

Fredagen den 27 oktober var det dags för månadens artistframträdande på Svanen. Den här gången var det Goa Gubbar från Norrköping som stod underhållningen.

Ca 40 personer kom och lyssnade till mycket musik men också många, ibland lite ekivoka, historier. Som vanligt glatt umgänge med kaffe med dopp och glada skratt.
Text och foto: Göran Svensson

Goa Gubbar

Oktober 2023 

En vanlig grå torsdag i oktober,

är det full aktivitet på Svanen.

Klockan tio på förmiddagen samlas ett 20-tal personer till veckans ”Lätt gympa”.  Alla sitter i en ring runt ledaren, Annica Lövgren, som med mjuka och lugna rörelser och till lugn musik, visar olika rörelser. Meningen är att alla oavsett fysik kondition ska kunna vara med på sin nivå.

Lättgympan under Annicas ledarskap blir allt populärare, vi i ”Intresseföreningen Svanen” räknade med att 10-15 deltagare skulle vara mycket bra. En rörelsegymnastik utan spring och hopp osv, är bra för oss pensionärer.

Jättebra, är samlade omdömet.

Efter lunch klockan 14.00 samlas ett nytt gäng, den här gången är det Hjärnan som ska grillas i vad som kallas Hjärnkoll.  SPF Boren är arrangör. Återigen är det ca 20 personer som ska testa sitt kunnande.  Uppdelade i lag, den här gången 4 i varje lag, ska svara på dessa synnerligen kluriga frågor. Två omgångar med 16 frågor i varje omgång, handlar om tex världen, sport, musik, geografi, historia osv. Varje fråga ska besvaras inom en minut. Mellan omgångarna är det fikapaus med trevlig gemenskap. Ansvariga för de kluriga frågorna är Siw Carlsson, Inger Nordahl och frågeställaren Anita Larsson. Något pris till bästa lag delas inte ut, men hjärnan har fått en omgång.

Senare på kvällen är det andra olika föreningar som har sina möten.
Text och foto: Göran Svensson

Lättgympa

Hjärnkoll

29 september 2023 

Intresseföreningen Svanen gästades på fredagen 29/9 av  underhållaren Lennart Green från Skänninge.
Ett 40-tal åhörare fick lyssna till musik från olika dansvänliga melodier till att sjunga allsång.  En mycket lättsam eftermiddag med gott fika och glatt humör.
Text & Bild: Göran Svensson

Lennart-Green-502x1024

Åhörare

25 augusti 2023 

Intresseföreningen Svanen startade höstens artistframträdande med Team Åkerfors den 25 augusti.

Ett 40-tal personer fick ta del av musikhistoria och proffsigt framförd musik och sång. Åkerfors har olika hattar för de olika instrument han spelar, gitarr, klarinett och saxofon, vilket har gjort honom känd som han med ”hattarna”.  Kaffe med tillbehör serverades av frivilliggruppens Margitta och Eva.
Text & Bild: Göran Svensson

Bengt Åkerfors

2 augusti 2023 

Intresseföreningen Svanen har fått förtroendet av Borensbergs Hembygdsförening att ställa ut en modell av motorvagnen Ankan. Modellen är tillverkad av Karl-Axel Neiglick i skalan 1:28 och är absolut skalenlig.

Vid en enkel ceremoni den 1 augusti avtäcktes modellen tillsammans med Hembygdsföreningens styrelse samt ett antal intresserade.

Ankan, vad är det?

Mellersta Östergötlands Järnväg (MÖJ) var en smalspårig (891 mm) järnväg mellan Ringstorp och Ödeshög via Linköping, Fågelsta och Vadstena. MÖJ var en av endast tre smalspåriga järnvägar med allmän trafik i Sverige som elektrifierade huvuddelen av sitt linjenät. Under åren 1908-1921 utbyggdes linjerna Klockrike-Borensberg och Linköping-Fågelsta-Vadstena för eldrift med växelström.

Mellersta Östergötlands Järnväg var också namnet på bolaget bakom banan.

Borensberg fick järnvägsförbindelse genom den 21 december 1907 färdigställda sträckan Klockrike–Borensberg som ingick i Mellersta Östergötlands Järnvägar (MÖJ). Den smalspåriga järnvägen var 7,75 km lång och kostade MÖJ en kvarts miljon kronor att anlägga. Järnvägssträckan blev något av en sensation den 15 mars 1908 då trafiken på sträckan var pionjärbana för den nya tidens växelströmsdrift. Elektriciteten producerades i Näs kraftstation utefter Motala ström. Eldrift användes endast på ytterligare en järnvägssträcka i Sverige på den tiden, på Djursholmsbanan i Stockholm, som drevs med likström.

Linjen var MÖJ:s näst snabbaste med en maxhastighet på 35 km/tim. Linjen Fornåsa–Motala hade en tillåten maxhastighet på 40 km/tim.

För persontrafiken användes den av Asea tillverkade elmotorvagnen MÖJ 1, som i folkmun kallades Ankan på grund av sin vaggande gång. Ankan är bevarad för eftervärlden och finns att beskåda på Östergötlands Järnvägsmuseum  på Vallaområdet i Linköping. I 32 år, 1914–1946, kördes Ankan av lokförare Gustaf Salomon Gustafsson. Gustafssons hela yrkesliv var förlagt till järnvägen. Han började arbeta 1900 vid lokverkstaden i Linköping och var även eldare under några år. 1914 flyttade han till Borensberg för att ta över som lokförare på linjen Klockrike–Borensberg. Historierna om Ankan och dess lokförare ”Ankjösse” som Gustaf Gustafsson kallades är många. Vid Gustafssons pensionering 1946 inställdes även Ankans turer och ersattes av dieseldriven rälsbuss.

Den 1 november 1962 upphörde trafiken på linjen Klockrike–Borensberg. Rivningen av järnvägsspåret Klockrike–Borensberg, Fågelsta–Linköping och Fornåsa–Holmsbruk (Motala) skedde under åren 1963–1964.

Stationshuset finns ännu kvar på Skänningevägen 11.

Texten om Ankan och MÖJ är hämtad från Wikipedia, den fria encyklopedin. Läs gärna den fulla texten om MÖJ på följande länk: Mellersta Östergötlands Järnväg 

JvmKDAJ04147

JvmKDAA00937

Bilder från invigningen på SvanenAnkan på plats  Hembygdsföreningen
Borensbergs Hembygdsförenings representanter:
I soffan från vänster: Rolf Tillgren, Mats Karlsson, Krister Andersson (ordf.). I stolen: Anders Åhammar. Stående bakom: Bertil Karlsson (sekr.) och Åke Sällin (vice ordf.).
Ankans monter är gjord av Roger Sköld.

Karl-Axel NeiglickKarl Axel Neiglick som gjort modellen.

Ankans plats i foajenAnkan på plats i foajén, utanför Intresseföreningen Svanens lokal ”Ankan”.

6 juni 2023 

Intresseföreningen Svanen medverkade vid nationaldagsfirandet i Borensberg. Tomas Lundqvist med fru representerade Intresseföreningen vid firandet.  Ett strålande sommarväder, båtar som slussade och många som satt och njöt av Motala Kammarkör samt tal av Borensbergs egen Mia Karlsvärd, med Göta Hotell som bakgrund. Det är Sverige när det är sommar.
Text & Bild: Göran Svensson

Mia Karlsvärd Nationaldagstalare

Motala Kammarkör

Fanborgen Svanen Lions SPF

26 maj 2023 

Lang Qvintetten med Lillemor, från Mjölby avslutade vårens artistframträdande. Ett 50-tal åhörare fick lyssna till såväl ”Calle Schewens vals” som gamla slagdängan ”Jag ska ta morfar med mej ut i kväll”, och Lasse Berghagens ”Sträck ut din hand”.
Intresseföreningen Svanen tackar alla som besökt oss under våren och ser med tillförsikt fram mot höstens verksamhet. Innan vi tar semester under juli, så har vi allsången den 14 juni, välkomna då.
Vi ses i höst. Ha en bra sommar!
Text &  Foto  Göran Svensson

Göran Addby (2) Lillemor

29 april 2023 

Öppet Hus hos Intresseföreningen Svanen den 29 april

Arrangemanget ”Öppet Hus” blev dagen då Borensbergs kändis Bo ”BOA” Axelsson passade på att lansera sin tredje bok medan Atelje 22 från Linköping visade sina olika konstverk. Samtidigt visade Måndagsgruppen (handarbete), SPF Bokcirkel, SPF Hantverk och Gamla arbeten upp vad dom  har sysslat med under mörka vinterkvällar. SPF passade också på att visa hur man spelar kortspelet Canasta. Och Trimbingopromenaden, som utgick från Svanen, blev mycket populär. Under eftermiddagen underhöll dessutom borensbergaren Lennart Lundström besökarna, ett mycket uppskattat inslag.

Redan kl 11  kom de första besökarna och under hela dagen var det en jämn ström av besökare, som tittade runt, fikade och hade det allmänt trevligt. Ca 70-80 personer passerade under dagen, sista besökaren en kvart före stängning kl 15.00.

Flera av besökarna framförde önskemål om att arrangemanget ska återkomma nästa år och vi ansvariga på  Intresseföreningen Svanen hoppas att så blir fallet.

Tack till alla som gjorde dagen så bra!
Text&Foto  Göran Svensson
Bo Boa Axelsson
Bo ”BOA” Axelsson

Konst 1
Konst från Atelje 22

Konst 2
Konst från Atelje 22

SPF Hantverk
SPF Hantverk och gamla arbeten

Glad Trimbingosäljare
En glad Trimbingosäljare

Lennart LundströmLennart Lundström

31 mars 2023 

Trots snöproblem och kyla så kom ett 50-tal personer för att lyssna till Hasse och Stefan, välkända underhållare från Linköping. Stefans pianospel är proffsigt och Hasses sång är lite annorlunda än ”vanliga” sångare, går verkligen hem hos publiken. Välkända melodier som alla känner igen sedan ungdomstiden, bra musikval.
Musiken är ”jordnära” liksom konstverket på väggen, en praktmålning.

Text & Foto  Göran Svensson
Hasse och Stefan 1

Kaffepaus

6 mars 2023 

Den 6 mars hölls Intresseföreningen Svanens årsmöte.

Ordföranden kunde hälsa en stor skara medlemmar, ett 30-tal, välkomna.  Därefter informerades om de senaste tre åren, med pandemi och vikande medlemsantal,  och därmed  också en oro för föreningens ekonomi. Tack vare vaccinationsperioderna i våra lokaler klarade vi oss igenom pandemin och nu, när vi börjar få ökande besöksantal igen på våra aktiviteter, behövs därför flera medarbetare till frivilliggruppen.

Till årsmötesordförande valdes  Ronney Pettersson och sekreterare  Tomas Lundqvist.
Efter genomgång av verksamheten för 2022, beviljades styrelsen ansvarsfrihet av avgående revisor Lennart Eidersjö.
Styrelsen omvaldes i sin helhet och till ordförande på ett år omvaldes Göran Svensson. Till revisorer valdes Gun Nyberg (sammankallande) och Margitta Dahlqvist (suppleant).
Mötet  avslutades med avtackning av Lennart Eidersjö, efter 15 år som revisor, med blommor och presentkort.

Föreningens omvalde ordförande Göran Svensson tackade därefter mötesordföranden för dennes insats samt alla närvarande för den goda stämningen på mötet.

Efter mötet ett glatt samkväm med kaffe, rulltårta och kaka.

Text: Göran Svensson
Foto: Tomas Lundqvist
111En inbjudande uppdukning på bardisken.

112Deltagarna börjar samlas.

113Lennart Eidersjö läser upp sin sista revisionsberättelse.

114Lennart avtackas av ordförande Göran Svensson

116Mötesordföranden Roney Petersson avtackas också med en blomma.

2 februari 2023 

Hej från lättgympan!
Återigen har vi börjat vår lättgympa med vår härliga lärare Annika Lövgren. Vi var idag 10 deltagare men det finns plats för fler. Vi gör mycket enkla rörelser sittande på stolar som ni ser av bilderna. Rörelserna passar alla.  Vi gympar varje torsdagförmiddag kl 10. Mera information hittar du i Intresseföreningen Svanens program för våren (längst ner) vilket du hittar HÄR.
Välkomna!
Hälsningar Birgitta

Text och bild: Birgitta Ilar356

360

358

359

357

13 januari 2023 

Fredagen den 13:e??! var gruppen Vildhavre från Motala hos Intresseföreningen Svanen Borensberg och stod för underhållningen. Ett 40-tal åhörare fick en trevlig och lättsam eftermiddag med musik och sång, som alla kände igen. Christina Roghed sång och Hans Edlèn gitarr  och nyckelharpa. Christina spelade även på en cittra av samma modell som Dolly Parton har, och Hans visade funktionen på sin nyckelharpa, ett komplicerat och svårspelat instrument, mycket uppskattade inslag.

Text och bild: Göran Svensson
Vildhavre

14 december 2022 

Intresseföreningen Svanen Borensberg avslutade den 14 december verksamhetsåret 2022 med allsång. Tyvärr, på grund av kraftigt snöfall,  blev deltagarantalet lågt. Trots detta var stämningen på topp.

God Jul & Gott Nytt År önskar allsångsgruppen alla som varit med oss under året. Intresseföreningen Svanen önskar också alla som ställt upp under året i Frivilliggruppen i Styrelsen och alla övriga Funktionärer samt alla Ni som är med oss en riktigt

God Jul och Gott nytt År

Tomtemor BarbroTomtemor BarbroTomtrfar JohnTomtefar JohnJulmusikJulmusiker Göran

8 december 2022 

Den 8 december var det avslutning för höstens lättgympa.
13 deltagare som festade med kaffe och go´fika (tårta).
Annica Lövgren har lett gruppen med entusiasm och medryckande
rörelser. Se de glada minerna på bilden. Vi ser fram emot omstarten
i januari.
Text och bild: Tomas Lundqvist
DSC_7259